Dolar 32,6423
Euro 35,0999
Altın 2.448,13
BİST 10.343,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 30°C
Açık
Ankara
30°C
Açık
Sal 34°C
Çar 33°C
Per 30°C
Cum 30°C

LİNÇ YETMEZ, BARİ DAR AĞACINA GÖNDERSEYDİNİZ!

29 Haziran 2024 23:19
983

Sevgili Dostlar,

Yine ortalık fena karıştı, sosyal medya hareketli. TEMAD Genel Başkanı Hamza DÜRGEN’in bir OYAK iştirakinde görev almasının duyulması üzerine, tepkiden çok linç kampanyasına dönüşmeye başladı.

Öncelikle şunu belirteyim, bir emekli astsubayın OYAK iştiraklerinde görev alması, hele ki 2847 sayılı Yasaya tabi bir derneğin Genel Başkanının görev alması suç, yasa dışı bir olay değil, onur duyulacak bir olaydır. Orada seni ve sınıfını temsil ediyorsa gurur duymalısın. Hali hazırda bir çok emekli astsubay meslektaşımız, OYAK iştiraklerinde görev almaktadır.

Konuyu araştırdım; 2847 Sayılı Yasaya göre kurulan askeri dernekler Türkiye Emekli Subaylar (TESUD), Türkiye Emekli Astsubaylar TEMAD) , Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar (TEMUD) , Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Türkiye Muharip Gaziler Dernekleridir. Bu dernekler aynı zamanda kamu yararına çalışan dernek statüsündedir.
2847 Sayılı Derneklerden yeni Kurulması nedeniyle TEMUD hariç, TESUD, TEMAD ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Türkiye Muharip Gaziler Derneğinde görevli kişilerden yıllardır bu şekilde görevlendirme yapılmaktadır. İlk olarak 2004 -2005  döneminde TEMAD yönetiminden bu şekilde görevlendirme yapılmış ve yaklaşık 20 yıldır bu görevlendirme aralıklarla devam etmektedir.  

TESUD’dan emekli subaylar, TEMAD’dan emekli astsubaylar, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Türkiye Muharip Gaziler Derneğinden de belirlenen isimler yıllarca görev almış ve almaktadır.

Geçmiş dönemlerde de, diğer askeri derneklerde olduğu gibi bir çok meslektaşımız TEMAD’dan da bu konuda görevlendirilmiştir. Sanki olay yeni bir şeymiş, saklı gizli, yasa dışı bir olaymış gibi astsubay kamuoyuna lanse edilmektedir. Yıllardır rutin olarak yapılan bir görevlendirme üzerinden, TEMAD Başkanına saldırmak aymazlık ve hadsizliktir. Şimdi saldıran bu şahıslara soralım, hangisine bu görev verilse kabul etmez?

Bakıyoruz bazı sözde emekli astsubay, sözde muhalif kişiler, X’de space odalarında 80-100 kişi ile sürekli kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor.

İçlerinden biri emekli astsubaylara, meslektaşlarına, TEMAD üyelerine ‘HAYVAN SÜRÜSÜ’ diye hakaret edecek kadar gözü dönmüş birisi. Bu şahıs ihraç edilmiş, mahkemeye verilmiş, ondan sonra yazısını kaldırıp özür diliyor.

Aynı şahıs ile yılardır hiç muhataplığım olmamasına rağmen, geçmişte tanışıklığımız merhabamız olmasına rağmen, benim hakkımda bile ‘PİŞMİŞ KELLE’ diye yazı yazacak kadar kontrolünü kaybetmiş bir zavallı.

Aynı şahıs TEMAD seçimleri öncesinde kendi egosu ile kendi soyadını vererek bilmem ne ittifakı diye bir zırvalık yaptı. Orada bulunan Genel Başkan adaylarından biri en sonunda dayanamadı ve ‘sen kimsin, kendi adına ittifak filan kurmaya kalkıyorsun, defol git şuradan’ dediğinde ağzını dahi açamamış, onlarca emekli astsubayın içinde ezile büzüle Etiler Orduevini terk etmişti.

Bu adam şimdi çıkmış, onurdan, hak almadan filan bahsediyor!

İnsan bir sınıf için onur mücadelesi veriyorsa önce kendi onurunu korumalıdır.

Bir diğeri TEMAD logosunu kullanarak, emekli astsubaylardan kişisel hesabına her ne amaçla olursa olsun para toplamış biri, Bir space odasında TEMAD Başkanı bu şahsın yüzüne karşı ‘Sen önce astsubaylardan topladığın 17 Bin liranın hesabını ver’ dediğinde gıkı bile çıkamamıştı. Arkadaş yine ön saflarda ve milleti galeyana getirmeye çalışıyor.

Bir diğeri ise yıllardır CHP’den milletvekili aday adayı olur ama hiç birinde aday gösterilmez. Siyaseten bir yere gelmek için astsubayları kullanmaya kalkar. Hamza DÜRGEN’e binlerce kişi içinde ‘Milletvekili adayı olacak mısınız’ diye sorduğumda açıkça ‘hayır’ cevabını vermişti. Buna rağmen bu kişiler devamlı milletvekili olacak diye saldırmıştı ama kendisi 3 kez aday adayı olduğunu bile unutmuştu. Aynı şahıs, astsubayların birlikteliğini bölmek için ayrı bir dernek kurmuş ve maalesef milletvekili olabileceğini sanarak siyasilerin oyuncağı konumuna gelmiştir.

Hal böyle iken, TEMAD başkanı şurada görev almış da falan filan diye saydıranlar, emekli generalin görev almasına, diğer askeri dernekten başkalarının görev almasına sesi çıkmaz ama emekli astsubay görev aldı mı aslan gibi kükreyerek çemkirir.

Sn. Hakan FİDAN, MİT Müsteşarı olduğunda, onun için ‘BAŞÇAVUŞTAN MİT MÜSTAŞERI ÇIKARDIK’ diye yazan zihniyetle bugün meslektaşına tepki gösteren zihniyet arasında hiçbir fark yoktur!

TEMAD Genel Başkanı veya geçmişte olduğu gibi TEMAD’ın önereceği bir ismin (isim listesi mevcuttur) OYAK iştiraklerinde görev alması gizli kapaklı, yasa dışı bir faaliyet değildir. Bu konu her TEMAD yönetim kurulunda konuşulur ve karara bağlanır.

Bugün TEMAD Başkanı Hamza DÜRGEN’i bu konu üzerinden fütursuzca eleştiren bir şahıs, geçmişte bu görevi yapmadı mı? Yüreği yetiyorsa ‘ben görevlendirilmedim yapmadım’ desin bunu belgeleri ile yüzüne vurmazsam namerdim.

TEMAD VE OYAD!

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; her dernek bir amaçla kurulur ve derneklerin amaçları tüzüğünde yazar. Eğer bir dernek tüzüğünün dışına, amacının dışına çıkarsa kapatılır veya kayyım atanır.

Bunun son örneği ‘Amiraller Bildirisi’ olayı üzerinden TESUD Başkanı ve yönetimin görevden alınması ve kayyım atanmasıdır.

OYAD belirli bir amaçla kurulmuş, amacı tüzüğünde yazan İçişler Bakanlığına bağlı bir dernektir.

TEMAD İse Özel Yasa ile, kurulmuş, hem İçişleri Bakanlığına, hem de Milli Savunma Bakanlığına bağlı, kamu yararına faaliyet gösteren dernek statüsündedir ve MSB’den TESUD ve diğer askeri dernekler gibi ödenek alır. Ayrıca her dernekte olduğu gibi amacı tüzüğünde yazar.

OYAD’a her sınıftan emekli askeri personel üye olabilirken, TEMAD’a üye olabilecekler , kanunla sınırlandırılmıştır.

Kuruluş amaçları farklı olan iki dernek birbirine rakip olmadığı gibi, birbirinin eylem ve söylemlerine destek olma zorunluluğu da yoktur. Herkes kendi kulvarında mücadelesini sürdürür.

Bu anlamda; ne OYAD yetkililerinin TEMAD hakkında, ne de TEMAD yetkililerinin OYAD hakkında bir söyleme girme lüksü yoktur. Kimse kimseyi sevmek veya desteklemek zorunda değil ancak, her iki dernek yetkililerinin de hak alma mücadelesine zarar vermemek adına, eylem ve söylemlerinde dikkatli olması gerekir.

Unutmadan belirtmekte fayda var, bir derneğin kuruluş amacının veya tüzüğünün dışına çıkması kapatılmasına veya kayyım atanmasına neden olabilir.

TEMAD’A KUMPAS MI?

Evet dikkat ederseniz, TEMAD , yurt genelinde süresiz eylem kararı alınca, MSB’nin önünde çadır kurmaya karar verip, tazminatı alıncaya kadar bu çadır eyleminin devam edeceğine dair yönetim kurulu kararını açıklayınca, bundan rahatsız olanlar, TEMAD’ın önünü kesmek için hemen bu konuyu sanki gizli bir şeymiş, suçmuş gibi, 2022 yılından beri zaten söz konusu şirketin sayfasında mevcut olan olayı yeni bir şeymiş gibi gündeme getirdi.

Buradaki gizli amaç, konu üzerinden TEMAD Başkanını yıpratıp, hak alma mücadelesinde elini zayıflatıp desteğini kesmektir. Olaya balıklama atlayan bir grup kendini bilmez de ‘yok şurada yumurta atacağız’ filan diyerek bilerek veya bilmeyerek bu oyuna alet oluyor.

Herkesi aklını başına almaya ve adam gibi hak alma mücadelesine destek olmaya davet ediyorum. Bugün TEMAD Başkanını beğenmiyorsan 5-6 ay sonraki genel kurulda değişir.

TEMAD kişilerden ibaret değildir. Makamlar, kişiler gelir geçer ama aslolan ulu çınardır. Bugün ulu çınara vuracağın bir balta darbesi, aslında kendi bacaklarına vurduğun bir darbedir.

Sözün özü; birlik ve beraberlik içinde mücadeleye devam etmektir. Bu anlamda yarın Denizli’de yapılacak olan hak alma mitingine tüm dostlarımı, meslektaşlarımı bekliyorum.

Unutmayın siz yoksanız bir kişi eksiğiz.

Tüm dostlarıma, bu yazımı okuyanlara saygı ve selamlarımı sunuyorum.

Dede Ersel AKSU

 

 

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
11 Haziran 2024 03:10
YORUMLAR

  1. Mehmet dedi ki:

    OYAK’ın iştiraklerinden yönetim ve denetim kurullarında ile organlarında görev alan onlarca e.general ve sb.lar tanırım bunların hiç lafı sözü olmuyor emekli bir asb.bu göreve getirilince hele hele bu’da Hamza DÜRGEN olunca aman Allahım yer yerinde oynuyor bütün fesatlıklar ortaya çıkıyor yapmayın,yazıktır,günahtır eğer bir emekli asb.bir makama ve göreve getiriliyorsa bundan gurur duyun mecliste on tane emekli asb Milletvekili olsa kime zararı olur bir düşünün.

  2. Erdal YAZICI dedi ki:

    Muhakkak emeklinbie astsubayın OYAK istiraklerinde gorev alnası normal ve güzel bir durumdur.Ama tam da günümüzdeki gibi spikülasyonların yaşanmaması ve hem şahsının hemde temsil ettiği kurumun yıpratılmamadı adına; bu tür faaliyetleri bu görevi almadığı zaman dilimlerinde üstlenseydi daha ETİK olurdu görüşünü mîtalaa etmekteyim.

  3. Uğur Çevik dedi ki:

    Oncelikle bu bilgilendirme icin tesekkurler. Yazinizi dikkatlice okudum. Kisaca katildigim ve katilmadigim bolumleri var ama size bir sorum olacak. Sizin de soylediginiz gibi derneklerin kurulus amaci tuzuklerinde yazar. Kurulus amaci birbirine benzer hatta ayni olan iki farkli dernek ozellikle secim oncesinde tam zamani iken neden birisi eylem duzenlerken Temad bu konunun bizimle alakasi yoktur deyip hak arayan astsubaylarin ikiye bolunmesine, dolayisiyla katilimin olmasi gerektigi gibi guclu olmasina mani olmustur. Ben ce bir organizasyon duzenlenmis ve bir gurup (bana gore temad) bunun disinda kalmayi tercih etmistir. Hatta aciklama yapilinca bir kisim temad uyesi de Temad ile ters dusmemek icin mitinge katilmamistir. Secim bittikten sonra istedigin gosteriyi yapabilirsin ama simdi yapilacak eylemin secim oncesi yapilacak gosteri ile yaptirimi ayni mi olur. Belki diyebilirsiniz ki ne yapalim olan oldu. Artik oturalim mi? Bir sey yapmayalim mi? diyebilirsiniz. Ama bu konuda da Temadin kendisine bir oz elestiri yapmasi gerekmez mi? Ersel bey eger fikrinizi yazarsaniz ilgiyle takip edecegim. Tesekkurler.

  4. U. çakıroğlu dedi ki:

    Bir emekli astsubay oyak iştirakinde GEÇİCİ görev tabiki alsın, fakat bu temad başkanı olmamalıydı. Ya başkanlık ya iştirakde görev. 2 si aynı anda olamaz.