Dolar 32,5419
Euro 34,8971
Altın 2.433,80
BİST 9.771,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Az Bulutlu
Ankara
25°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

‘ADİ’ DEĞİL, ‘SAĞLIK’ MALULÜYÜZ!

18 Haziran 2017 21:52
326

 

TSK DA GÖREV YAPAMAZ RAPORU İLE RESEN EMEKLİ EDİLEN ADİ MALÜLLERE SAĞLIK KADROSUZLUK TAZMİNATI ÖDENMESİ HAK KAYBININ AZALTILMASI TALEBİ

Mevcut durum:

 1-TSK personeli saglık yönetmeliği gereğince fiziken veya ruhsal rahatsızlığı sonucunda rahatsızlığına ve rütbesine göre doğrudan tsk da görev yapamaz veya sınıf değişikliği verilipte atandığı sınıftada görev yapamayacağı anlaşılanlar hakkındada tsk da görev yapamaz raporu ile son rütbe derece kademesine erişemeden emekli maaşıda tazminatsız olarak resen emekli edilmekte maaşı çok düşük kalmaktadır.

 

Örneğin: aynı tanılı bir rahatsızlıkta üçvş.rütbesinde sınıf değişikliği bçvş.rütbesinde ise doğrudan tsk da görev yapamaz raporu düzenlenerek resen emekli edilmektedir yani Bşvş.rütbe ve rahatsızlığına uygun KADRO teşkil edilememiştir anlamındadır.(Not:Statü örnektir diğer statüler içinde benzer durum mevcuttur.)

   Malüllüğe esas 5434 sayılı kanunun ilgili maddesi incelendiğinde:

Madde44: Her ne sebep ve suretle olursa olsun vücutlarında hasıl olan arızalar veya düçar oldukları tedavisi imkansız hastalıklar yüzünden vazifelerini yapamıyacak duruma giren iştirakçilere (malul) denir ve haklarında bu kanunun malullüğe ait hükümleri uygulanır. 
         

   (Değişik: 28/6/2001 – 4699/25 md.) Şu kadar ki, bunlar yazı ile istedikleri takdirde haklarında bu Kanun hükümleri uygulanmaksızın mallullüklerinin mani olmadığı başka vazife veya sınıflara nakil suretiyle tayinleri yapılmak üzere istifa etmiş sayılırlar. Bunların, istifa etmiş sayıldıktan sonra dahi, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasını istemek hakları mahfuzdur. Ancak, kurumlarında başka vazife ve sınıflara nakli mümkün olanlardan özel kanunlarına göre yükümlülük süresine tabi olanlar, bu yükümlülüklerini tamamlamadıkça veya maluliyetlerinin yeni vazifelerine de mani olduğuna dair 50 nci madde uyarınca yeniden rapor almadıkça bu haklarını kullanamazlar. 

 Burdada (Değişik: 28/6/2001 – 4699/25 md) bendinde görüldüğü üzere malüllüğünün mani olmadığı başka bir vazifede sınıfta  çalışma hakkı bulunmakta iken TSK sağlık yönetmeliği gereğince personelin görev yapamaz raporu ile Adi malül olması durumunda böyle bir hak verilmemiştir.

 

2-TSK personelinin hiçbir meslek gurubunda bu denli bulunmayan iş yükü ağırlığı, sık atama,ev götürülemeyen yere atanma,3.,4. kez doğu hizmeti,doğu hizmetinin arazide ve soğukta geçmesi,aile bütünlüğünden uzak kalması  ve stresli mesleki yaşantının personelin hastalanması üzerinde etkisinin olduğunu vicdanen bilinmesine rağmen özellikle ruhsal rahatsızlıklarda delilleri soyut kalmakta vazife malülüğü ispat edilemediğinden adi malül olarak emekli edilmektedir

 

  Ayrıca bu bağlamda 5434 sayılı kanunun Vazife malülüğü şartını içeren 48.maddesi  incelendiğinde:

 

a) Keyif verici içki ve her çeşit maddeler kullanmaktan;

b) Kanun,tüzük ve emir dışında hareket etmiş olmaktan;

 

c) Yasak fiilleri yapmaktan;

 

ç) İntihara teşebbüsten;

 

d) Her ne suretle olursa olsun kendisine veya başkalarına menfaat sağlamak veya zarar yapmak maksadından;

doğmuş olursa bunlara uğrıyanlar hakkında (Adi malullük) hükümleri uygulanır şeklinde olup ancak durumu bu sayılan fiillere uymakta olanlarla kişinin kusuru olmaksızın sağlının bozulması neticesinde aynı şartlarda adi malül olarak emekli edilmektedir. 

Talep:

1- Bugün diğer kamu kurumlarında personel %80,90 gibi engellide olsa rahatsızlığına uygun kadrolar oluşturularak çalışabilmektedir. TSK da personel doğrudan tsk da görev yapamaz veya sınıf değiştiripte atandığı sınıftada rahatsızlığından dolayı tsk da görev yapamaz raporu verilerek tsk da rahatsızlığına uygun KADRO olmaması nedeni ile resen emekli edilmektedir.

 

TSK nın özel durumu gereği bu personele uygun kadro oluşturulamadığından bu şartlarda emekli edilen personele emekli maaşında KADROSUZLUK TAZMİNATI ödenmelidir.(Not:926 sk.da yaş haddinden önce emekli edilenlere kadrosuzluk tazminatı mevcuttur. TSK da görev yapamaz raporu ile adi malül personelde yaş haddinden önce kadrosuzluk nedeni ile resen emekli edilmektedir.)

2- 5434 s.k. madde 48 de sayılan fiiler dışında kendi kusuru olmaksızın görevini yapamaz duruma gelen personelin ayrımının yapılarak adi malül yerine sağlık malülü olarak adlandırılması ve sağlık malülü tazminatı ödenmesi,

 

3-Adi malül emekliler genellikle rütbe derece kademe ve ek göstergesinin düşük kalması nedeni ile yapılan iyileştirme düzenlemelerinden sıfıra yakın veya çok az faydalanmaktadır yapılan düzenlemelerde emsali gibi derece ve kademesinin ilerletilmesi, 657 sayılı dmk. kanunda memurlara verilen 1.öncelikli yörelerdeki yaptığı hizmetler için 2yıla fazladan 1kademe verilmesinin TSK personelinede uygulanması durumunda malüllerin hak kayıplarını azaltacaktır.

 

İsmail KANTEMİZ

Konuk yazar

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
24 Temmuz 2018 23:27
18 Haziran 2017 21:52
18 Haziran 2017 21:52
18 Haziran 2017 21:52
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.