Dolar 32,3687
Euro 34,9670
Altın 2.325,46
BİST 9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

HANGİ MEMUR NE KADAR İKRAMİYE ALACAK?

HANGİ MEMUR NE KADAR İKRAMİYE ALACAK?
10 Temmuz 2019 19:05
358

Kamuda ikramiye hesabı değişti

Zam ve enflasyon farkıyla birlikte temmuz itibarıyla emekli olmayı planlayan memurların alacağı ikramiyede artış olacak.

Örneğin; 25 yıl hizmeti bulunan 1’inci derece 4’üncü kademedeki bir öğretmenin emekli ikramiyesi 93 bin 790 liradan 99 bin 400 liraya çıkacak. Öğretmen, hemşire, polis ve din görevlilerinin 3600 ek göstergesiyle ilgili düzenleme henüz yapılmadı ama bu, hükümetin gündeminde. 3600 ek gösterge çıkmış olsaydı 25 yıl hizmeti bulunan öğretmenlerin emekli maaşı temmuzda 3102 lira yerine 3782 liraya çıkacaktı.

25 yıl hizmeti olan öğretmenin alacağı ikramiye de 99 bin 430 lira yerine, 121 bin 235 liraya çıkacaktı.

HANGİ MEMUR NE KADAR İKRAMİYE ALACAK?

18 Haziran 2017 21:52
5




 

 

30 Yıl üzeri hizmet yaparak, emekli olanların her yıl için alacağı rakamlar belli oldu!

 

 

HERŞEY BİR MEMURUN DAVA AÇMASI İLE BAŞLADI!

Anayasa Mahkemesi, emekli bir memurun 38 yılın üzerindeki görev süresi için açtığı davada ‘memurluktan emekli olanlara, 30 hizmet yılından sonraki hizmet süreleri için de emekli ikramiyesi verilmesini sağlayan kararın’ kanunlara aykırı olmadığına hükmetti. Yani, 30 yılın üzerinde memurluk görevi yapıp emekli olanlar, daha önce yasal sınır olarak belirlenen 30 yılın üzerindeki hakları için dava açabilecek. SGK’nın ise bu karar karşısında, karşı düzenleme talep etme hakkı bulunuyor.
 
Danıştay 11. Dairesi, Anayasa Mahkemesinin memurluktan emekli olanlara, 30 hizmet yılından sonraki hizmet süreleri için de emekli ikramiyesi verilmesini sağlayan kararının, Yüksek Mahkeme kararından önce emekli olanlar için de geçerli olduğuna hükmetti.
 
Anayasa Mahkemesinin, Emekli Sandığı Kanunu’nun, “emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına” ilişkin hükmünün iptaline ilişkin kararının gerekçesi, 7 Ocak 2015’te Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 

Yüksek Mahkemenin bu kararının ardından 7 Ocak 2015’ten önce emekli olanlar için de bu kararın uygulanıp uygulanmayacağı konusu gündeme geldi.
 
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu karardan önce emekli olanların başvurularını, “Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğünden önce aylık bağlananlara 30 yıldan fazla çalışma süresi için emeklilik ikramiyesi ödeme imkanı bulunmadığı” gerekçesiyle reddetti.

 
BİR EMEKLİ DAVA AÇTI

 

Bir vatandaş, memuriyetteki 38 yıl 5 ay hizmetinin ardından emekliye ayrıldı.
 
Anayasa Mahkemesi ise bu kişi emekli olduktan kısa süre sonra, emeklilere 30 yılın üstündeki çalışmaları için de ikramiye verileceğine yönelik kararını verdi.
 
Emekli, bu karar üzerine SGK’dan, 38 yıl 5 aylık hizmetinin 8 yıl 5 aylık kısmı için de emekli ikramiyesi ödenmesini istedi.

 
Kurum ise “Anayasa’nın 153. maddesinde de iptal kararlarının geriye yürümeyeceğinin düzenlendiğini, bu nedenle emekliye Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğünden önce aylık bağlandığından, 30 yıldan fazla çalışma süresine emeklilik ikramiyesi ödeme imkanı bulunmadığı” yanıtını vererek, talebi reddetti.
 
Talebin reddine ilişkin SGK işleminin iptali istemiyle açılan dava, Ankara 12. İdare Mahkemesinde görüldü. İdare Mahkemesi, emeklinin geçmişte talep edemediği hakkı talep edebileceği gerekçesiyle dava konusu SGK işlemini iptal etti ve emekliye, 30 yıldan fazla hizmet süresi için hesaplanacak emekli ikramiyesi tutarının ödenmesine karar verdi.

 

 
SGK TEMYİZ ETTİ

Ankara 12. İdare Mahkemesinin bu kararı SGK tarafından temyiz edildi. Temyiz dilekçesinde, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ile 30 yılın üzerinde bulunan hizmet süresi için emekli ikramiyesi ödenmemesine ilişkin işlemin yasal dayanağının ortadan kalktığı belirtildi.

 
Temyiz dilekçesinde, emekliye ayrılırken 30 fiili hizmet yılı için emekli ikramiyesi ödenmiş davacının, 30 hizmet yılından fazla geçen süreleri için emekli ikramiyesi ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun, “Anayasa Mahkemesince verilen iptal kararlarının geriye yürümeyeceği kuralı uyarınca” idare tarafından reddedildiği kaydedildi.
 

DANIŞTAY, İDARE MAHKEMESİ KARARINI ONADI
 

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 11. Dairesi, idari mahkemesinin kararını oy birliğiyle onadı. Dairenin kararında, Anayasa’nın 153. maddesinde yer alan, Anayasa Mahkemesince verilen iptal kararlarının geriye yürümeyeceği kuralının, “iptal edilen hükümlere göre kazanılmış, doğumu anında hukuka uygun olarak tamamlanmış ve böylece kişiye özgü, lehe sonuçlar doğurmuş, daha sonra mevzuat değişikliği veya işlemin geri alınması gibi nedenlere rağmen, hukuk düzenince korunması gereken haklara yönelik olduğu” vurgulandı.

 
MAHKEME ÖDENMESİ GEREKİYOR DEDİ

 
Kararda, şu tespitler yapıldı: “Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edilmiş bir düzenlemeyle ilgili uyuşmazlıkların, Anayasaya aykırılığı saptanmış hükümler dikkate alınarak çözümlenmeleri, Anayasa’nın üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesine aykırılık teşkil edecektir. Bu bağlamda, 30 fiili hizmet yılından fazla süreler için emekli ikramiyesi ödenmesine engel olan yasal düzenlemenin, Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi nedeniyle oluşan yeni hukuki duruma göre, davacıya 30 yılın üzerinde bulunan hizmet süresi için emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiği açıktır. İdare Mahkemesi kararında sonucu itibarıyla hukuka aykırılık bulunmamaktadır.”
 
Danıştay 11. Dairesinin oy birliğiyle aldığı bu kararla, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından önce emekliye ayrılanların, 30 yıldan fazlaya ilişkin ikramiyelerini almalarına olanak sağlanıyor.
 
30 YIL ÜZERİ HİZMETİ OLANLAR NE KADAR İKRAMİYE ALACAK? 
 
30 yıl üzeri hizmeti olan memurların her yıl için alacağı ikramiye miktarı aşağıda belirtilmiştir. 

 

Örneğin Ali Bey 32 yıllık bir memur,  emekli olurken 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi aldığı için, 2 yıllık hak kaybına uğrdı. Dolayısı ile Ali Bey’in  2 yıllık ikramiye alacağı var. İşte bu nedenle, Ali Bey, kendisini ilgilendiren hanenin karşısındaki rakamı 2 ile çarpacak.
 

Farzedelim Ali Bey emekli bir memur. Onun her yıl için alacağı rakam 1.600 TL.
 
Ali Bey’in 30 yıldan fazla 2 yıl hizmeti olduğu için 2 x 1600 = 3200 TL. ikramiye alacağı oluyor. 
 
 30 yıl üzeri 2 yıl hizmeti olan olan her emekli, kendisini ilgilendiren hanenin karşısındaki rakamı,  30 yılın üzerinde kaç yıl hizmeti var ise onunla çarpacak. 

 

Örneğin; 

31 yıllık hizmeti olan 1 ile, 
32 yıllık hizmeti olan 2 ile, 
33 yıllık hizmeti olan 3 ile gibi.  
 
İŞTE RAKAMLAR:

 

 

AÇIKLAMALAR : 
 

* Hesaplamalar  güncel maaşlar üzerinden yapılmıştır. 
 
* Uzman erbaşlar, 45 yaş sınırı nedeni ile,  meslekte 30 yılı dolduramadan zorunlu olarak  kurum değiştirerek sivil memurluğa geçtiği için, sivil memur rakamları esas alınmıştır. 
 
* Asker, polis, mit mensubu vb. Personel hizmet süresini eklerken, yıpranma payını da  ekleyecektir.   Örneğin 27 yıl bilfiil hizmet etmiş bir astsubay,  5 yıl yıpranma payı aldığında, 32 yıl üzerinden emekli   olmaktadır.  Dolayısı ile 2 yıllık emekli ikramiyesi alacağı bulunmaktadır. 

30 YIL ÜZERİ HİZMET İKRAMİYENİZİ ALMAK YAPMANIZ GEREKENLER (Dilekçe örneği, yasal prosedür ve detayları okumak için tıklayınız)

 

YAZARIMIZI TAKİP ETMEK İÇİN;
 

FACEBOOK :https://www.facebook.com/dedeersel.aksu.1

TWITTER: https://twitter.com/DedeErselAksu

 

 

 

Kaynak: HÜRRİYET / PES24 ÖZEL HABER

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.