Dolar 32,3759
Euro 35,0031
Altın 2.326,03
BİST 9.097,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 22°C

İCRA VE İFLAS SİSTEMİNE REFORM GELİYOR

İCRA VE İFLAS SİSTEMİNE REFORM GELİYOR
16 Şubat 2016 02:21
63

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, icra iflas sisteminde reform niteliğinde düzenlemeler getiren bir kanun tasarısı üzerinde çalışmalarını sürdüklerini bildirdi. Bozdağ, Bilirkişilik Kanun tasarısının da bugün yapılacak Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağını açıkladı. 

Bakanlığının 2016 yılı bütçesini Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ üzerinde çalıştıkları konular hakkında bilgi verdi. Ceza mahkemelerinin iş yükünün azaltılmasını öngören bir tasarı hazırladıklarını belirten Bozdağ, yine özel hukuk alanında öncelikle iş mahkemelerinin dosya sayısının azaltılması, dava sürelerinin kısaltılması, yargılama sürecini uzatan unsurların sistem dışına çıkarılması ve iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesine yönelik bir çalışma yaptıklarını bildirdi. Bozdağ, bu düzenlemenin kanunlaşması halinde iş uyuşmazlıklarının daha hızlı çözüleceğini ve çalışma barışına katkı sağlanacağını kaydetti. 

Noterlik müessesesi reforma tabi tutulacak 

Bekir Bozdağ, reforma tabi tutmayı düşündükleri alanlardan birinin de noterlik olduğunu bildirdi. 

Halen, avukatlar, hakimler ve savcıların listeye yazılarak, noter olmayı beklediklerini ifade eden Bozdağ, şu anda sistemde bulunanların sırayla gitmesi halinde, ömürlerinin noter olmaya yetmeyeceğini kaydetti. O nedenle, Noterlik Kanunu’nda değişiklik yaparak, sıra beklemeyi kaldıracaklarını belirten Bozdağ, müktesep hakların korunacağını söyledi. Bozdağ, “Bundan sonra hukuk fakültesi mezunları noter olmak için noterlik sınavına girecekler. Noter yardımcısı olmak için de bir sınav olacak” diye konuştu. Türkiye’deki noter sayısının bin 844 olduğunu aktaran Bozdağ, noterlerin baktığı işleri artırmak üzere hazırlık yaptıklarını bildirdi. 

Avukatlık Kanunu değişecek 

Avukatlık Kanunu’nu değiştirmek üzere hazırlık içinde olduklarını anlatan Bozdağ, taslağı görüşe gönderdiklerini söyledi. Bozdağ, “Bundan sonra avukatlığa geçişi de sınavlı hale getireceğiz. Burada da müktesepleri koruyacağız” dedi. 

Adli Yardımlaşma Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu tasarı taslakları üzerinde çalıştıklarını kaydeden Bozdağ, bu çalışmalar bittiğinde, siyasi partilerle görüşülerek, üzerinde çalışılacağını ve parlamentoya sevk edileceğini anlattı. 

İstinaf mahkemeleri fiilen hayata geçirilecek 

Bakan Bozdağ, yıl içerisinde yapacakları en önemli değişikliğin, istinaf mahkemelerinin fiilen hayata geçirilmesi olacağını belirterek, şunları söyledi: 

“Adli yargıda istinafın kurulması yasası 2004’te çıktı, ancak 12 yılı aşkın zaman geçmesine rağmen fiilen uygulamaya konulamadı. Bölge İdare Mahkemelerinin Kurulmasına İlişkin Yasa da 2014’te parlamentomuzdan geçti. İdari yargıda istinaf da faaliyete geçirilemedi. Şu anda HSYK tarafından istinafın faaliyete geçirilmesi için adımlar atılmış durumda. İlke kararları yayımlandı. Tayin, atama kararnamesinin ilanı yapıldı. 18 Mart 2016’da atamalar yapılacak, 20 Temmuz 2016’da da istinaf uygulamaya geçecek” dedi. 

Bozdağ, yargılamaların makul sürede çözümünün sağlanması için yargıda zaman yönetimi uygulamasına geçilmesi, basit uyuşmazlıkların daha kolay ve hızlı çözümünün sağlanması ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesinin öncelikli alanları olmaya devam edeceğini söyledi. Uzayan yargılamanın şikayet konusu olduğunu belirten Bozdağ, bu kapsamda atılacak adımları da anlattı. 

Adli Zaman Yönetimi Projesi 

Yeni dönemde bu kapsamda “Adli Zaman Yönetimi” projesini hayata geçireceklerini ifade eden Bozdağ, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Kurulacak takip sistemi ile geciken dosyalar için aksayan yönler dosya, mahkeme, yargı çevresi ya da ülke geneli için tüm yönleriyle ortaya konularak çözüm üretilmesi mümkün hale gelecek. Bakanlığımızda kurduğumuz komisyonlar halen çalışmalarına devam ediyor. Komisyonların çalışması şubat ayı itibarıyla tamamlanacak ve tüm kesimlerin görüşü alındıktan sonra çalışma HSYK’ya sunularak ideal yargılama süreleri duyurulacaktır. Bu sayede vatandaşlarımız davalarının ne kadar sürede sonuçlanacağı konusunda bilgi sahibi olacaktır.”

Adli veri bankası kurulacak

Üzerinde çalıştıkları önemli bir konunun da adli veri bankası kurulması olduğunu ifade eden Bozdağ, bu istatistiklerin tüm yargı kurumlarının, parlamentonun ve kamuoyunun kullanımına sunulabilmesi için adli veri bankası kurulması çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Adalet Bakanlığı’nın 2016 bütçesi 9 milyar 118 milyon 768 bin TL olarak öngörüldü.

DÜNYA.COM