Dolar 32,3122
Euro 35,0643
Altın 2.278,43
BİST 9.012,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

AYM’NİN KARARINA SAYGI DUYMUYORUM!

AYM’NİN KARARINA SAYGI DUYMUYORUM!
28 Şubat 2016 13:07
180

Erdoğan: Dündar ve Gül’ün tahliye kararına saygı duymuyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Can Dündar ve Erdem Gül’ün Anayasa Mahkemesi kararı ile tahliye edilmesine sert tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün Anayasa Mahkemesi kararı ile tahliye edilmesi hakkında sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Anayasa Mahkemesi bu şekilde bir karar vermiş olabilir. Bu karara sadece sessiz kalırım ama kabul etme durumunda değilim. Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum. Bu bir beraat kararı değildir, tahliye kararıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili, Nijerya, Gine ve Gana’yı kapsayan Afrika ziyaretlerinden önce Atatürk Havalimanı’nda açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Bu ziyaretlerimiz Afrika kıtasıyla ilişkilerimizi geliştirmeye yönelik adımlardır. Bu seyahatin ilk ayağı Fildişi Sahili olacak. Türkiye’den Fildişi Sahili’ne ilk ziyaret olma özelliğine sahiptir. Bir dönüm noktası olacaktır. Birçok anlaşmaya da imza atacağız. Ticaret hacmimiz 390 milyon dolara çıkmıştır. Bu ziyaretimin ticaretten ekonomiye, eğitimden yatırıma, savunma sanayine kadar yeni fırsatlara imkan sağlayacağına inanıyorum.
Fildişi Sahili ziyaretinden sonra Gana’ya geçeceğiz. 2010 yılında büyükelçiliğimizi yeniden faaliyete geçirdikten sonra ticaretimizi daha da artırmak istiyoruz. Burada iş forumuna katılacağız ve Gana milletvekillerine genel kurulda hitap edeceğim. 2015 yılında ticaret hacmi 400 milyon dolara çıkmış bulunuyor. 2020’de 1 milyar dolara yükseltebiliriz. Bu ziyaret ortak hedefimiz için atılacak adımların değerlendirileceği fırsat olacaktır.

Afrika’nın en kalabalık ve en büyük ekonomisi olan Nijerya’ya olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmelerde bulunacağım. Ziyaretim sırasında imzalanması öngörülen anlaşmalar ilişkilerin hukuki çerçevesini oluşturması bakımından önem arz ediyor. Nijerya Afrika kıtasının en önemli ülkelerinden biridir. Nijerya ülkemizin Afrika siyasetinde önemli rol oynayan stratejik ortak olan bir ülkedir. Toplam ticaret hacmimizin gelişmesini bekliyoruz.

 

Nijerya da terörle mücadele içindedir. Terörle mücadele ve güvenlik bakımından müşterek neler yapabiliriz bunları ele alacağız.
 

Son durak Gine olacak. Gine ile yüksek düzeyde ziyaret hiç düzenlenmemiştir. Bu ilk ziyaret olacaktır. Ebola salgını ile mücadelede 5 milyon dolar taahhüt ederek, zor dönemde kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Ebola salgının bitmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz.

 

SORU-CEVAP

Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyesi: Her şeyden önce ben herhangi bir açıklama yapmadım. Bu olayın ifade özgürlüğüyle yakından uzaktan alakası yoktur. Bu bir casusluk davasıdır. Cumhurbaşkanlığı Sözcümüz de gereken açıklamayı yapmıştır. Biz bakar kör olma durumunda değiliz, bazı gerçekleri görmeliyiz. Medyanın sınırsız özgürlüğü olamaz, dünyanın başka yerinde de bu yoktur. Burada ülkenin cumhurbaşkanına, başbakanına her türlü saldırı vardır. Anayasa Mahkemesi bu şekilde bir karar vermiş olabilir.

 

Bu karara sadece sessiz kalırım ama kabul etme durumunda değilim. Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum. Bu bir beraat kararı değildir, tahliye kararıdır. Mahkeme kararında direnebilirdi, kararında direnmiş olsaydı, Anayasa Mahkemesi’nin kararı boşa çıkacak ya da tahliye edilen kişiler AİHM’e gideceklerdi. Oradan alacakları cevap da bellidir. Bu adımlar doğru değildir. Bizim 13-14 yıllık iktidarlarımız medyanın fikir ve düşünce özgürlüğü bakımından en ideal duruma ulaştığı dönemdir. Bizim dönemimiz cezaevlerinin gazetecilerle doldurulduğu dönem değildir. Bu dönemler bizden önceki dönemlerdir. Bizim iktidarımızda bunlar cezaevlerinden çıkmıştır, bizim yaptığımız yasal düzenlemelerle çıktılar. Yanlış yaptık herhalde.

 

İfade ve düşünce özgürlüğünün sonuna kadar yanındayım. Ama ifade ve düşünce özgürlüğü maskesi altında saldırmaya değilim. Bu bir casusluktur. İstihbarat örgütleri herhangi bir savcının müdahale edebileceği bir örgüt değildir. İstihbaratın sınırsız yetkileri vardır. Olmazsa zaten ayakta duramaz. Bayırbucak Türkmenlerine silah gönderiliyor, sen müdahale edeceksin, yatıracaksın yere, düşmanları yakalıyormuş gibi yere yatıracaksın, düşünün o yargı makamı o süreci resmedenleri tahliye edecek. Kusura bakmayın, ben onların kadar yanında olamıyorum. İnandığım doğruların arkasındayım.

Suriye’deki çatışmalar: Bu ateşkes kısmen şu anda kurulan bir karar durumunda. Ateşkesin uygulandığı bölge Suriye’nin 3’te 1’inde kadar. Tamamında böyle bir şey söz konusu değil. Dün gece Tel Abyad’da DAEŞ’in bir saldırısı oldu. Bu saldırıda Tel Abyad’ın yüzde 70’ini yeniden ele geçirdiler. Koalisyon güçleri Tel Abyad’a hava saldırıları düzenledi. Bunun gibi olaylar Suriye’nin diğer kesimlerinde ateşkes yapılmış değil. 3’te 2’si çok hareketli durumda. Bu ateşkes sağlanmış olur, Suriye’ye gelmiş olur. Bu sağlanabilirse Cenevre süreci canlılık kazanabilir. Bölünme ile ilgili endişelerimiz var. PYD ve YPG’nin kuzeydeki koridoru birileri destekliyor.

 

Biz Suriye’nin kuzeyinde böyle bir koridorun oluşmasına imkan veremeyeceğimizi söyledik. Üzerimize düşen neyse yapacağımızı da söyledik. Orada terörist örgütlerin koridoru bizim için sıkıntıdır, tehlikedir. Bunu dostlarımıza söyledik, özellikle koalisyon güçlerine söyledik. Dedikodusu olan şeylere baktığımızda 3’te 1’ini DAEŞ oluşturacak. Görüşmelerdeki ülkeler bunu kabul edebilecek mi? Batı’ya gittiğimiz zaman oluşturulmak istenen butik devlet anlayışı var. Kimin kim için kurmak istediğini söylemiştim. Bu gayretler inşallah gerçekleşmeyecek.

Başkanlık sistemi, yeni anayasa ve erken seçim: Bu konu Cumhurbaşkanlığı makamının görevi değil. Bu görev parlamentonun görevidir. Bunun kararını parlamento verecektir. Parlamento da böyle bir karar verirken 330’a ihtiyaç var. 330 sağlanabilirse ancak hangi konuda referanduma gidilmek isteniyorsa o konuda referanduma gidilebilir. 330’u sağlamak için gayret gösteren partiler yeni anayasa için mi, başkanlık sistemi için mi, yeni anayasanın içinde başkanlık sisteminin olduğu referandum mu yapacaklar bunu müteşebbisler vereceklerdir. Gördüğümüz kadarıyla yeni anayasa çalışmasıyla ilgili adeta şu anda bir sıkıntıya uğramış vaziyette.

 

Sayın Meclis Başkanımızın yeniden mektubu oldu. Ne sonuçlar çıkacak göreceğiz. Komisyondan ne sonuç çıkar önemli değil, iktidar partisi önerisini hazırlar bunu parlamentoya sunar ve bu konuyla ilgili olarak tavrını ortaya koyara. 330’u yakalarsa zaten mesele yok, millete gidilir. Bu işin karar verecek kişi millettir. Atatürkçüyseniz millete gidelim, millete soralım. Yapılması gereken bu. Bunlar milletten dahi korkuyorlar. Bunlar kolay kolay millete gidemezler. Meclis Başkanımızın mektuplarına nasıl cevap gelir onu da göreceğiz. Atılacak adımlar belirlenmiş olacak.